dinsdag 18 oktober 2011

signalen van deze tijd


De Bijbel wijst erop, maar dat is niet de enige bron. Het einde van de tijd komt eraan. In veel religies en overtuigingen herkennen we dit gezamenlijke element. Het houdt een keer op en dat duurt zeer waarschijnlijk niet zo lang meer.
Hoe het precies zal zijn, daar waag ik me niet aan. Er zijn zoveel theorieën.. Maar dát het komt, daar twijfel ik niet aan. Het is goed om de ‘geestelijke’ oren en ogen open te houden. Ontvankelijk te zijn voor de signalen van de tijd.

De Bijbel zegt dat Jezus terug komt als de wetteloze mens er is en als het evangelie over de hele aarde bekend is gemaakt. Wat betreft die wetteloze mens, in het vorige tijdperk was er teveel aan wet(ticisme). Dat heeft veel mensen allergisch gemaakt voor alles wat hen opgelegd wordt. Logisch, dat er een tegenbeweging komt. Veel mensen willen geen wetten en regels. ‘We bepalen zelf wel wat goed is. Geen grenzen, no limit.’
En er zal een gebrek aan liefde zijn.. Wel, de generatie die nu opgroeit weet wat hechtingsproblematiek is. Zoveel mensen leven op een eenzaam eilandje en kennen ten diepste geen duurzame en liefdevolle verbinding met (God en) anderen.

We zijn met elkaar behoorlijk kwetsbaar geworden in deze samenleving. Toen ik laatst een nieuwe bankrekening wilde openen kon dat niet zonder computer. Electronisch betalen is een must. We zien aan de storingen bij Blackberry en de puinhoop bij Web-log, als nog kleine signaaltjes, hoe afhankelijk we zijn geworden van de techniek en de electronica. Er hoeft maar ‘iets’ te gebeuren en alles stort ineen. En geloof maar dat we lang niet alles weten wat er ondergronds gebeurt.
Pas hoorde ik binnen een half uur twee keer een verhaal van iemand die een profetie had gekregen over een engel, die in het ene geval zei: “Maak je klaar, want de tijd komt!” en in het andere geval: “Prepare, prepare, prepare!” Nu gelooft niet iedereen in dromen en visioenen, maar de waarschuwingen worden niet voor niets gegeven.

En dan? Stel dat het zo is?
Wel, bedenk wat nog echt belangrijk is. Geld en goed en status doen er niet zoveel toe.. Misschien moet je nog iets in orde maken met andere mensen.. Je kunt nadenken of je olie in je lamp hebt.. Misschien moet je eindelijk een keus maken die je steeds hebt uitgesteld. Misschien..   Vul maar in.

De overheid waarschuwt niet voor niets regelmatig om te zorgen dat je voorbereid bent, mocht er een ramp plaatsvinden. Je kunt maar beter zorgen dat je in elk geval iets in huis hebt.  Ik ben echt geen doemdenker en ik wil ook niemand bang maken. Maar nu ik de laatste weken erg aan het denken ben over dit onderwerp en ik vanmorgen in de JongerenBijbel het voorwoord las bij Thessalonicenzen, over de signalen van de tijd, weet ik dat het de bedoeling is dat deze blog geschreven wordt.

Wie het horen wil die luistert ernaar, wie wil blijven dromen kan dat doen, wie wakker en waakzaam wil zijn mag daarvoor kiezen.

6 opmerkingen:

 1. Toch maakt t me best bang soms,het idee dat jezus terug komt. Ik vind het moeilijk om het "aardse" los te laten. En dan heb ik het niet over spullen, maar over mijn gezin, mijn familie. Hoe dat gaat kan niemand antwoord op geven, en ik hou zooo niet van onduidelijkheid... ik moet er niet aan denken dat ik mijn mannen kwijt raak :(

  BeantwoordenVerwijderen
 2. http://buitenpostagenda.punt.nl/index.php?r=1&id=529617&tbl_archief=1

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Van mij mag Hij weerkomen!!!!!
  Alleen..... mijn zoon en schoonzoon moeten nog hun Redder vinden...... dus, ik blijf voor ze bidden!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik moest denken aan dit gedichtje toen ik je log las:

  Kom haastig Jezus!, bidt de predikant.
  Ja, Amen, zegt een boer, wil spoedig komen!
  Maar na de oogst, want van m'n nieuw stuk land
  Heb ik nog nooit de opbrengst waargenomen.

  Ja, Amen, zegt mevrouw, maar mag ik voor
  De bontjas die ik gisteren zag hangen
  Eerst sparen en hem aandoen, als het koor
  Een avond geeft in 'Christelijke Belangen'?'

  Ja, Amen, zegt het kind, maar nu nog niet,
  Ik moet nog met vakantie naar de bossen.
  Maar ik zal zwaaien, zodat u het ziet,
  Als u ons onder schooltijd komt verlossen.

  Kom haastig, Jezus, bidt de predikant.
  Maar mag ik eerst die nieuwe lezing lezen,
  Die ik gemaakt heb voor het Jeugdverband
  Over 'Gij zult het wel verstaan na dezen'?'.

  De beden komen in de hemel aan,
  De cherubijnen zwijgen, die ze brachten,
  En Jezus vraagt: Kan Ik vandaag al gaan?
  Zijn Vader zucht: Ge moet nog even wachten

  (uit 'Worden als een kind')

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vragen jullie jezelf nou nooit af of je wel "genoeg olie in je lamp hebt" zogezegd...?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Linnas.. wat is genoeg en wanneer is het genoeg? Ik zie olie als de Heilige Geest en als we daarom vragen zal God het (Hem) geven. Daarnaast leerden we op de Alpha Cursus: als ik een glas ben vol stenen kan er weinig water in, als mijn glas leeg is kan er veel in. Als ik me vul en voed met rommel is er weinig ruimte voor de HG...

  BeantwoordenVerwijderen