donderdag 20 oktober 2011

Een nijlpaard in je huis

Dat was een uitzonderlijk goed boek, wat ik net gelezen heb: Een nijlpaard in je huis van Tommy Hellsten. De subtitel is: over mede-afhankelijkheid en over kind mogen zijn zolang je leeft.

Hellstens idee is vooreerst om te beschrijven wat er gebeurt in een gezin waar alcoholisme een rol speelt.  De vertaler van het boek ontdekt echter dat de meeste dingen die beschreven worden ook voor zijn gezin van herkomst gelden, maar daar was geen sprake van een alcoholprobleem. Wel speelde er een ander ernstig item. De overeenkomst was dat zij beiden leefden in de nabijheid van een sterk verschijnsel, wat niet bespreekbaar was. Ook konden ze het persoonlijk niet verwerken en dus gingen ze zich aanpassen aan dit verschijnsel.

Deze aanpassing wordt in het boek beschreven als mede-afhankelijkheid of co-dependancy.
Iemand met M.A. leeft niet voor zichzelf, maar namens anderen, zorgt onevenredig veel voor anderen, heeft veel ‘controle’,  mag niet zwak zijn, kan niet op anderen vertrouwen. Er is bijna altijd sprake van hechtingsproblematiek en van het niet kennen van eigen behoeften en verlangens. Iemand die zich op zo’n manier heeft aangepast kent vaak een zwakke zelfbeleving, moet zich voortdurend bewijzen, is vaak té ernstig. Het kan zijn dat er veel lichamelijke klachten zijn en er is vaak sprake van het ontbreken van geestelijk besef. Perfectionisme en een te hoge lat komen veel voor, net als het scheppen van een ideaal-ik of enige vorm van valse macht. Verslavingen (roesverwekkende middelen) gaan vaak gepaard met deze factoren.

Het boek vertelt hoe dergelijke aanpassingen ontstaan en wat ermee gedaan kan worden om ermee af te rekenen.

Ook beschrijft Hellsten hoe het innerlijke kind hiermee omgegaan is en wat het nodig heeft.  Hij vertelt dat veel hulpverleners denken zelf sterk te zijn en geen valkuilen of kwetsbare plekken te hebben. Hij pleit ervoor dat we onze eigen zwakheid erkennen en het kind in ons de ruimte geven om levenslang kind te mogen zijn!

over mede-afhankelijkheid en over kind mogen zijn zolang je leeft
Tommy Hellsten
Houten, 2002
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf

2 opmerkingen:

  1. http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=B54Bl5b1AXw

    BeantwoordenVerwijderen