zaterdag 20 juli 2013

God vraagt geen religiositeit

Vanmorgen las ik twee stukken in het ND waar ik erg blij van werd.
Eerst iets over Hoop voor Noord, een initiatief van een stervende kerk die het roer drastisch omgooide. Geen religiositeit meer, maar relaties opbouwen en van daaruit Gods grootste wens vervullen: Hem liefhebben boven alles en de naaste als zichzelf.
En ook het artikel over Arie de Rover, waarin hij ook benadrukt dat we het niet moeten hebben van religiositeit.
Het is de moeite waard om het hele artikel te lezen!Vervolgens las ik vanmorgen in de Bijbel het hoofdstuk wat open lag. Jesaja 58

Roep met alle kracht
laat uw stem klinken als een bazuin
wijs mijn volk op zijn overtredingen
vertel de nakomelingen van Jacob hun zonden
Wat zijn ze toch vroom!
Ze komen elke dag naar de tempel
en luisteren graag naar het voorlezen van mijn wetten
- net alsof zij eraan gehoorzamen -
net alsof zij de geboden van hun God niet verachten!
Wat doen ze hun best hun godsdienst correct te bedrijven:
o wat houden zij van die tempeldiensten!


..er is geen nieuws onder de zon..
Maar inderdaad, religiositeit staat Gods werk in de weg.
Laten we bidden waar religie een blokkade is om God werkelijk te kennen naar Geest en Waarheid, of God dit wil ontmaskeren en ermee wil afrekenen. Zodat de macht van satan verder afbrokkelt en Gods heerlijkheid verder geopenbaard mag worden.

Om met Paulus te spreken: Alles is vuilnis / schade / verlies (maar eigenlijk staat er een woord met de kracht van 'drek' in de grondtekst) wat mij in de weg staat om Christus te kennen. (En dan betekent 'kennen' heel wat meer dan 'kennis hebben van'...
Zie de link

1 opmerking:

  1. Ik denk dat er iets moois kan beginnen, vanuit een enkeling. Een kaarsje dat weer opflakkert kan een zee van licht brengen doordat anderen aangestoken worden door het licht en de warmte. Doordat iemand iets van Christus uitstraalt kan een kerk herleven.

    Ik kan het artikel niet lezen. In de tijd toen de Joden zo harteloos met God en Zijn dienst omgingen zei God niet: Gooi nu de tempeldienst maar weg. Hij zei iets anders: Dit is wat Ik wil: dat u de boeien van de goddeloosheid losmaakt. Er zijn dingen, die ons als kerkmensen terughouden van heilig leven. Van het doen wat Jezus deed. God noemt dat boeien van goddeloosheid. Niet de religie boeit ons. Maar ons leven zonder God temidden van religie.

    BeantwoordenVerwijderen