woensdag 7 augustus 2013

Eindelijk vrij!

Dat was gezellig, weer een paar dagen doorgebracht met Hyacinth Bos uit Suriname. Jaren geleden ontmoetten we elkaar kort; ze was toen dierenarts in Nederland. Later verhuisde ze met haar gezin naar Suriname, haar land van herkomst, omdat ze van betekenis wilde zijn voor 'haar volk'.
Ze richtten een Stichting op Stichting Hosea, en openden een boekwinkel annex bibliotheek. Een jaar of tien na onze ontmoeting kwam er een verrassend vervolg en deze week ontmoetten we elkaar opnieuw.

Ditmaal was er een bijzonder reden voor haar komst.
Destijds had ze al een droom: 'Ik zou willen dat er een boekje wordt gemaakt ten behoeve van de kinderen in het binnenland van Suriname, gezien vanuit hun beleving, met foto's van hun gebied, wat ertoe kan bijdragen dat hun situatie verbeterd kan worden'. Er zijn zo'n honderd scholen, maar alleen voor kinderen tot een jaar of twaalf. Vervolgopleidingen vind je niet in het binnenland.

De naam van de Stichting is gerelateerd aan het Bijbelboek Hosea, waarin staat: 'Mijn volk gaat verloren door gebrek aan kennis'.

We hebben al een paar jaar meegeholpen om christelijke (kinder)boeken en leuke tijdschriften te verzamelen voor Surioase Books & More. Het komt goed van pas dat de voertaal daar ook Nederlands is. Toch staat onze lectuur vaak nogal ver af van de belevingswereld van kinderen daar. Hyacinth wilde daar heel graag verandering in brengen. En...

Inmiddels is haar droom werkelijkheid geworden: het boekje is gedrukt!
Vandaag mocht ze het presenteren op de Vrij Zijn conferentie in Stadskanaal. Binnenkort krijgen alle scholen in het binnenland van Suriname een aantal exemplaren van dit boekje, waarin onder andere verhalen opgenomen zijn over de geschiedenis van hun land.

De titel komt in drie varianten terug in het boekje.
Mocht je het willen inzien of kopen, het is deze week verkrijgbaar in Stadskanaal op de Vrij Zijn Conferentie, maar in het noorden van het land ook bij Boekhandel Riemer. Verder kun je ook via de website een exemplaar bestellen.

Van harte aanbevolen!

1 opmerking:

  1. Wow, prachtig om dit soort dingen 'per ongeluk' te ontdekken op internet. Ik word er warm van :)

    BeantwoordenVerwijderen