zondag 26 mei 2013

JANE - vervolg

Ik las de tekst: 'Mijn wegen zijn hoger dan uw wegen, Mijn gedachten hoger dan de uwe.'

In een zwarte periode van mijn leven dacht ik, toen er weer eens een dreun kwam: "Wat doe ik nu dan weer verkeerd?"

Ik leerde dat het zo niet werkt. Niet als een examen, waarbij ik een test krijg en vervolgens slaag óf zak. Als ik maar goed genoeg mijn best doe, dan zal God tevreden over mij zijn en dan beschermt Hij me wel tegen ellende? Het is maar goed dat het zo niet werkt. Dan zou God niet God zijn en dan zouden wij proberen alles naar onze hand te zetten. En stel dat je er dan een puinhoop van had gemaakt... Nee, het hangt niet van mijn inspanningen af.. Mijn gedachten hierover stemden niet overeen met Gods waarheid.

Anderen denken: "God luistert niet als ik tot Hem roep." of "Hij is er niet als ik Hem nodig heb". En ook deze gedachten stemmen waarschijnlijk niet overeen met Gods waarheid.

In de Bijbel lezen we ook over dergelijke gedachten. Lazarus, de broer van Martha en Maria is gestorven. Jezus was ergens anders op dat moment, en toen Hij werd ingeseind wachtte Hij nog rustig twee dagen voordat Hij erheen ging. Dan komt Hij eindelijk aanzetten.. te laat! Martha ontmoet Hem het eerst en zegt: "Als U hier was geweest Heer, zou mijn broer niet gestorven zijn!"
Zie je wel... God was er niet!

Dan seint Martha haar zus in: "Jezus is er en Hij vraagt naar jou!"
(Wat een geweldig zinnetje.. Stel dat je dat mee zou maken. Iemand roept je: "Jezus is er en Hij vraagt naar jou..". Naar JOU!)

Maar goed, dan ontmoet ook Maria Jezus en guess what? Dezelfde woorden: "Meester, ALS U er maar was geweest, DAN was dit vreselijke niet gebeurd..!"

Mooi om te zien hoe Jezus hierop reageert. Het wordt duidelijk dat het Hem niet koud laat, wat er gebeurd is. En hoe zij hiermee worstelen. Het raakt Hem (echt wel) heel diep!

Ik maak dat vaak mee, in sessies met cliënten, dat Jezus laat zien hoe Hij verdriet heeft over allerlei 'onrecht' wat zijn kinderen meemaken. Hij is persoonliojk betrokken. Het gaat Hem aan zijn hart en Hij leeft met ons mee.
Hij weet wat lijden is, heeft het - in extreme vorm - aan den lijve ondervonden.

Maar Hij maakt duidelijk: Deze dingen moeten gebeuren, want ze dienen een hoger doel!

Hmmm.. Nog steeds een intrigerende gedachte!

wordt vervolgd

3 opmerkingen:

 1. zo waar!
  Fijn dat je 't zo even op een rijtje zet, want soms zakt deze waarheid wel wat te diep... je hebt 't mooi opgevist, dank je wel :)

  Liefs,
  Lianne

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb het boek ook net gelezen, Hinke. Het houdt me ook zo bezig. Zo aangrijpend. Groetjes, Lisa

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik bepeins het zo: als we de waarom vraag stellen, dan lijkt het alsof God een doel heeft met lijden en pijn. Alsof Hij naar beneden kijkt en denkt: die krijgt wat van dit en die van dat. En dat is niet zo! Het lijden is in deze wereld gekomen door Genesis 3. Er is geen zin in het lijden, maar: God kan er wel zingeving door heen geven.
  Kijk ook eens op youtube het gesprek tussen Paul Young (de Uitnodiging)en Dennis vd Geest tijdens het programma Op zoek naar God. Paul Young geeft een mooi antwoord op de waarom vraag.

  BeantwoordenVerwijderen