woensdag 2 mei 2012

Tuinverslag

Laat ik dit jaar weer eens af en toe iets vertellen over de tuin.
We waren al weken in afwachting of er kippen broeds zouden gaan worden, en ja, op een dag begon Brahma 1, een paar dagen later gevolgd door Brahma 2 en nog een week later zat ook Brahma 3 kloekend breeduit in een legnest. Volgens de regels van tuinman Geert hebben we de eerste eieren weggehaald en tegelijk een aantal voorgeselecteerde eieren onder de hennen gelegd. En dan is het wachten geblazen... Als het goed gaat komen volgende week de eerste kuikens uit. Spannend!Brahma 1


Brahma 2 en 3

Daar zit wat in!

Nu de zon zich weer wat laat zien, zijn er gelijk ook weer meer vlinders te vinden in de tuin. Gisteren zag ik vanuit mijn ooghoek iets vliegen wat oranje was, en ik dacht: 'Hé, een oranjetip!' Maar toen ik keek waar hij gebleven was, zag ik alleen maar dit:


Het leek een bloemtrosje temidden van het groen..
Bij wat nadere bestudering ontdekte ik hem, met opgevouwen vleugels, zodat het oranje deel haast niet zichtbaar was


Oranjetip met gesloten vleugels
Hij beleef rustig zitten en toonde even later de mooie oranje kleur aan de binnenkant van zijn vleugels


Oranjetip met open vleugels
Daar kan ik zó van genieten!

Verder bedacht ik dat het leuk zou zijn om een mini-moestuintje aan te leggen. Helaas, dat is niet zo handig als je los rondlopende kippen hebt, die dol zijn op sappige slablaadjes.. Maar gelukkig had ik nog een oude badkuip naast het terras staan, die misschien wel geschikt kan zijn. Aangezien de destijds daarin geplante 'exoten' grotendeels verdwenen zijn onder een dikke laag klimop besloot ik eerst eens een grote schoonmaakbeurt uit te voeren. Dat kostte me een paar dagen, aangezien er bijzonder veel wortels in elkaar gegroeid waren.

Bovendien bleek de badkuip een broedplaats voor heel veel huisjesslakken te zijn. Alweer een contra-indicatie voor de mini-moestuin. Milieu-vriendelijke slakkenkorrels moesten daar maar uitkomst geven. Op de verpakking staat duidelijk dat deze korrels gebruikt mogen worden tussen eetbare gewassen.

Vandaag was het dan zo ver: ik heb slaplantjes gepoot, peterselie, maggiplant, tomatenplanten, bieslook en aardbeien... (Dank zij de Vrijmarkt van Koninginnedag!)  Mijn moestuin is daar!

Nu maar hopen dat de kippen er bij weg blijven...

foto volgt
2 opmerkingen:

  1. Ik had het helemaal niet goed begrepen Hinke.....Het was gewoon weer op dezelfde dag een soortgelijk idee, onafhankelijk van elkaar. Alleen hier geen badkuip maar omgespitte zadbak. Tip: Welkoop heeft ook heel veel leuke tuinplantjes. B.v. Galia meloenen :-)

    BeantwoordenVerwijderen