zondag 18 december 2011

Afweermechanismes .. De veilige weg? 2

Als alle mensen nu eens herstel zouden krijgen van hun innerlijke wonden en zouden afrekenen met hun afweermechanismen, hoe zou de wereld er dan uitzien?

Als je geleerd hebt dat mensen soms misbruik maken van wat ze over jou weten, dan kun je ervoor kiezen om niks meer te delen, alles alleen te verwerken en net te doen of bij jou de lucht altijd blauw is..
Het gevolg is dat het maakt dat je op afstand blijft van andere mensen en dat je onecht bent, niet transparant.

Als je niet goed kunt omgaan met de wonden en de pijn in je leven kan het zijn dat je negatief wordt over alles (Twasnix, Tisnix en Twordtnix) of dat je er maar vanuit gaat dat alles Sh*t is, dan valt het tenminste niet meer tegen.
Het belemmert je om positief in het leven te staan en te genieten van alles wat er wel is..

Als je bang bent voor kritiek van mensen kun je heel erg je best doen om geen fouten te maken en perfect te lijken. Helaas is niemand volmaakt, dus als er dan toch iets fout gaat zul je dat waarschijnlijk verbergen of de reden buiten jezelf leggen.. 
Het leven wordt wel heel krampachtig als je geen fouten mag maken (terwijl alle andere mensen dat wel doen)

Als je bang bent om (nog een keer) je neus te stoten, hou je maar je mond en doet niet meer mee.. Je kunt in plaats van echt te leven een soort toeschouwer worden.
Het belemmert je om optimaal tot je doel te komen en in verbinding met anderen te staan.

Als je veel onrecht meegemaakt hebt in je leven kun je verbitterd en boos zijn en bij het minste of geringste tegen anderen aan trappen. Naast dat je daar zelf niet gelukkig van wordt helpt het jou niet en evenmin de ander. Ook dit leidt tot afstand en minder vrede, liefde en verbinding.

Als je altijd waardering kreeg wanneer je je gedrag aanpaste aan wat mensen van je verlangen raak je jezelf kwijt en je eigen identiteit. Je weet niet wat je nu eigenlijk zelf vindt, denkt, voelt..
Je komt ook hier niet echt tot je doel en bovendien kunnen anderen je niet écht leren kennen en waarderen..

Als je altijd alles onder controle wilt houden omdat je denkt dat dat je veiligheid geeft, wordt het leven wel heel krampachtig. Bovendien is het nu eenmaal niet mogelijk om zelf de regie van je leven te houden. Je leert God niet echt te vertrouwen zolang jij de touwtjes in handen houdt. Je mist het leven zoals God dat voor jou bedoeld had!

Als je het oneerlijk blijft vinden dat jij niet krijgt wat je wilt, zul je blijven zoeken naar het drukknopje dat jou gelukkig moet maken.. Helaas, dat bestaat niet.
Niemand krijgt garanties dat het leven rimpelloos zal verlopen, maar er is wel Iemand die belooft dat hij je door alles heen wil dragen, als je Hem tenminste vraagt om hulp en toelaat in je leven!

2 opmerkingen:

  1. Ben blij met je FBjes over afweermechanismen. Had ik net weer even nodig!
    Fijne kerst en een goed 2012.
    Marianne
    (van de camper aan de A7!)

    BeantwoordenVerwijderen