donderdag 3 maart 2016

Zuurdesembrood

Sinds het bezoek aan onze kinderen in Nieuw Zeeland ben ik - door hen geïnspireerd - geïnteresseerd in het maken van zuurdesembrood.
Een paar weken geleden ben ik de grote uitdaging aangegaan.
Jawel, het maken van zuurdesembrood kun je met recht een enorme uitdaging noemen. De eerste informatie over 'How to..' kwam van een aantal youtube filmpjes. Zie Wendy, San Francisco en ook de site van Levine bracht goede informatie.

Helaas, zoals vaker met meerdere adviseurs, stemmen niet alle adviezen overeen. Het wordt dus een kwestie van gewoon doen en kijken waar je uitkomt.

De eerste twee broden waren wel lekker, maar ik bedacht te laat dat ik een broodmix als meel had gebruikt waar al gist in verwerkt was. Foutje, dat is dus geen zuurdesembrood. Nochtans was het lekker, maar het bleef wat aan de glazen schaal plakken, die ik als bakvorm had gebruikt.

De volgende broden waren beter, maar deze keer had ik de helft gemaakt met spelt meerzadenmeel van de molen gemaakt, terwijl ik eigenlijk in verhouding iets te weinig starter had. Dat werd een stevig, maar toch heerlijk broodje.

Vandaag was het weer bakdag. Ik heb opnieuw twee donkere meerzadenbroden gemaakt, waarbij ik als experiment bij de ene wat geprakte banaan en walnoten heb toegevoegd. Ze zijn niet perfect nog, maar ook nu: verrukkelijk!

Waarom zuurdesembrood?
- Het is erg bewerkelijk, maar als je er veel energie, werk en tijd instopt ben je sowieso al blij met je resultaat
- Je gebruikt alleen pure ingrediënten: in principe alleen meel, water en zout.
- de broden zijn gemakkelijk een week houdbaar.
- en ik las: Zuurdesembrood heeft een lagere glycemische index (de glycemische index – of GI – is een maat voor het effect van koolhydraten op de bloedsuikerspiegel) dan brood gemaakt met gist. Hoge pieken in de bloedsuikerspiegel zorgen voor (lekkere) trek. Daarnaast worden door het fermentatieproces phytaten onschadelijk gemaakt, deze phytaten zijn voedingstoffen die voorkomen in o.a. granen en zorgen ervoor dat belangrijke mineralen als ijzer, zink en magnesium minder goed worden opgenomen.
DUZZ!

Een ander voordeel is de aanwezigheid van melkzuurbacteriën, deze goede bacteriën zorgen voor een optimale darmwerking. Bovendien geeft het brood een verzadigd gevoel.

'Wendy' heeft een rijtje van tien redenen waarom zuurdesembrood beter is: zie link.

Ach, nu vergeet ik de belangrijkste reden: Het is Lekker!

Ik zou zeggen: Ga het gewoon ook eens proberen, wie weet doen we dan nog eens een ideeën-uitwisselingsdagje!

3 opmerkingen:

  1. Wat een informatief blogje zeg, leuk. Dank je wel, en je broden zien er echt heel mooi uit, snij je ze met de hand of heb je een electr. broodmes?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Thanx. Ik heb een elektrische snijmachine, maar soms doe ik het ook met de hand.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een mooie broden!
    Zuurdesembrood heeft idd een lagere GI index. Ik vind zuurdesembrood beter vullen, een frissere en stevigere smaak hebben en gewoon veel lekkerder.
    Daarbij is mijn maag dan minder van slag dan als ik gewoon brood eet.
    Ik baal alleen dat mijn oven niet goed werkt, anders had ik zeker weten een zuurdesembrood gebakken.

    BeantwoordenVerwijderen