maandag 4 augustus 2014

Stel, het leven is een spel...

Gisteravond was ik op de Opening van de Vrij Zijn Zomerweek in Stadskanaal. Het was een prachtig begin van de week, en het leven werd vergeleken met een schaakspel. Met als THM (Take Home Message) De koning kan altijd nog een zet doen!

Laat ik nu net deze week ook iets geschreven hebben over het leven als spel. Ik ben meestal niet van de lange stukken schrijven, maar dit kan echt niet korter.. ALS je het leest, lees het dan svp helemaal!

Stel, het leven is een spel

Je wordt op een bepaald moment in een bepaalde context op een bepaalde planeet geplaatst. Dat is je eerste leven. Hoe je de tijd doorbrengt en met wie, is deels een vrije keus, deels heb je te maken met bepaalde wetten.
Hindernissen
In dit spel, tijdens je eerste leven, krijg je ook te maken met hindernissen onderweg. Het is aan jou om te kiezen hoe je hiermee omgaat. Je kunt proberen deze belemmeringen uit de weg te gaan of je ertegen te beschermen. Dat kost je veel energie en daarmee roep je meestal nieuwe problemen op.
Ga je de hindernissen niet uit de weg, maar ben jij de reuzendoder die de strijd aangaat, dan kun je een extra bonus inzetten. Deze bonus is uniek; er is nog geen enkel spel ter wereld die dit evenaart.
In dergelijke situaties kun je namelijk de Helpdesk inschakelen, die aangestuurd wordt door de maker van het spel zelf. Hij is 24/7 online beschikbaar.
In plaats van kant-en-klare oplossingen worden er echter meestal tips & handreikingen gedaan die je de weg kunnen wijzen hoe te handelen met deze

Hindernissen.
In bijzondere omstandigheden kun je de Powerknop indrukken. De helper komt dan zelf jou te hulp, maar je moet je ogen en oren goed open houden, want de hulp komt soms uit onverwachte hoek. Dat maakt het belangrijk de juiste signalen op te vangen.

Uitdagingen
Je zult in dit spel ook te maken krijgen met extra uitdagingen. Je bent ook nu weer vrij hoe hiermee om te gaan en wat je inzet is. Hoe hoger je inzet, hoe verder je kunt komen. Als je de uitdagingen aangaat en je niet laat weerhouden door de hindernissen – je kunt namelijk in de put terecht komen – dan vindt er een bijzondere groei plaats. Je wordt toegerust om nieuwe en zwaardere uitdagingen aan te gaan.
Elke overwinning, elke volharding brengt je dichter bij je doel. Wat dat doel is verklap ik nog niet.

Tegenstander
Er is nog een belangrijke factor waar we niet aan mogen voorbij gaan. Er is namelijk een geduchte tegenstander, die er alles aan gelegen is jou te dwarsbomen in dit spel. Speel je met weinig inzet, dan zul je wellicht weinig merken van deze gast. Ben je er echter op gericht de hoogst mogelijke prijs te behalen, het ultieme doel te bereiken, dan zal hij je behoorlijk in de weg zitten. Hij deinst er niet voor terug de smerigste streken, de leepste leugens en de vuilste fratsen in te zetten om jou van je doel af te houden. Hij zal je aandacht op allerlei manieren proberen af te leiden. Daarvoor gebruikt hij slimme trucs en verleidelijke aanbiedingen die tot een soort verblinding kunnen leiden. Aanvankelijk lijken zijn goals meer haalbaar en aantrekkelijker dan het oorspronkelijke plan van dit spel.
Het is een enorme uitdaging deze streken te doorzien, want zijn ultieme bedoeling is de maker dwars te zitten en de mensen te trekken naar zijn ‘Levensplan’. Wie zijn pogingen doorziet, ontdekt dat hij uiteindelijk een bedrieger is, die alleen maar uit is op ellende, isolement, liefdeloosheid, vernietiging en dood. En hij gaat over lijken om te winnen.

Doel
Zo komen we bij het eigenlijke plan van de maker van dit spel. Hij die dit alles bedacht heeft en die zelf de maximale inzet vertoont om de speler te brengen op het gewenst plan, heeft een bedoeling met het leven van elke deelnemer. Deels is dat doel verborgen, en is het aan de speler om te onderzoeken waarheen de spelweg leidt. Er is een handig hulpmiddel:

Handboek
Er is een handboek beschikbaar als naslagwerk, maar de ervaring leert dat de meeste spelers deze terzijde leggen.
Ook dat is een vrije keus, maar zo mist men een scala aan waardevolle en praktische aanwijzingen om de reis zo goed mogelijk te voltooien.

Kloof
Ergens in het spel zal de speler geconfronteerd worden met een kloof. Deze kloof kan maar op één manier overbrugd worden en het is de kunst om te ontdekken hoe men de overkant veilig kan bereiken. Het handboek is hier van onschatbare waarde.

Hints
Hier volgen nog een paar praktische hints.
* Blijf online met de maker himself.
* Neem tijd om hem te vragen om instructies en aanwijzingen. Deze zijn verkrijgbaar zonder strafpunten.
* Wees waakzaam voor de vijand.
* Ontdek de verborgen opdracht, het uiteindelijke speldoel.
* Hoe meer hindernissen je overwint, hoe meer je in staat zult zijn anderen te helpen hun doel te bereiken. Ben je inzetbaar op dit punt, dan zal dat extra bonuspunten opleveren. Samen bereik je meer dan alleen.

Overwinning
Tot slot: Het is bij dit spel niet zo dat alleen degene met de meeste punten de prijs ontvangen. Ontvangen geeft duidelijker de bedoeling aan dan het woord ‘verdienen’. De prijs is weggelegd voor ieder die de kloof weet te overbruggen. Lukt je dit, dan word je beloond met je TWEEDE LEVEN. Je kunt bonuspunten winnen tijdens dit spel als je de verborgen opdracht ontdekt en daarmee aan het werk gaat. Deze punten worden aan het eind van het eerste leven omgezet in een geschenk wat je de maker kunt overhandigen om hem te bedanken voor alle hulp en liefde die hij bood.

Tweede leven
Dit nieuwe leven mag je doorbrengen in de liefdevolle nabijheid van de maker van het spel. Het is op geen enkele manier te vergelijken met je eerste leven. De hindernissen en de vijand zijn overwonnen en zullen je niet meer dwars zitten. De kunst is te ontdekken dat dit leven je uiteindelijke doel is. Hier ben je voor gemaakt.

Mis het niet, dat zou zonde zijn!

2 opmerkingen:

 1. Mooi Hinke.

  Een soortgelijk stuk trof ik aan in het boek: ”Hoogbegaafd geloven” van Ria Havinga-Brand, Uitgeverij Ekklesia, Oudekerk aan den IJssel, 2de druk, 2009, ISBN 9789075569452, en wel in bijlage II "Wereldschaaktoneel".

  Wat ik me wel afvroeg: is er een "Tweede leven"? Is het eeuwige leven niet begonnen toen we tot wedergeboorte kwamen?

  Gerard

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb het helemaal gelezen, hoor! Prachtig! Om goed over na te denken, en mee te nemen voor elke dag! Zeker als de vijand van het spel zo mooi tegen je aan het praten is........
  Groetjes, Jannie

  P.S. Ik zie dat het gelukt is met de labels ;-)

  BeantwoordenVerwijderen