zondag 28 augustus 2016

boek over destructieve relaties en psychopaten

Het boek van Jan Storms, Destructieve relaties op de schop, is niet echt eenvoudig te lezen, maar kan wel een enorme eye-opener zijn.

Er zijn mensen die van de buitenkant volkomen betrouwbaar en veilig lijken, maar alleen de dichtst bij hun in de buurt levende personen weten hoe verschrikkelijk beschadigend zij eigenlijk kunnen zijn. ALS ze dat tenminste zien, want het principe van de kikker die in een pannetje koud water langzaam verhit wordt en daaraan gewend raakt, zodat hij er niet uit springt zodra het gevaarlijk wordt, is hier vaak volledig van toepassing. Vooral wanneer deze mensen ook af en toe liefdevol overkomen of iets goeds geven of doen, kan de omgeving zich heel snel weer schuldig voelen. 'Hoe heb ik ooit zoiets kunnen denken?'
Bovendien speelt er vaak loyaliteit (maar het is wel mijn broer / partner / vader, - of vrouwelijke variant).
Ook angst is een factor die bijna altijd meespeelt, want wée degene die het 'spel' bederft en zijn mond open doet. Je zou jezelf (of een ander) zomaar in een onveilige situatie kunnen brengen..

Intimidatie, manipulatie en het aanpraten van schuldgevoelens gaan hier vaak samen met het leggen van de schuld bij de ander. Altijd de ander! Degene die psychopatische trekken vertoont, heeft een verminderde gewetensfunctie, zodat hij/zij niet op een gezonde manier aan zelfreflectie kan doen.

Vaak is zo'n situatie een groot geheim of taboe in families, en speelt er enorm veel Stil Verdriet, Onuitgesproken Woede en Schrijnende Machteloosheid.

Heb je te maken met een dergelijk iemand in je omgeving, dan is het zaak om op een veilige manier jezelf en andere betrokkenen in veiligheid te brengen. Zolang iemand zijn gang kan gaan en iedereen zijn passen inhoudt om met deze zieke persoonlijkheid op te lopen, gaat het verwoestende werk door. Dit kan behoorlijk uit de hand lopen en veel mensen blijvende schade berokkenen.

Er is geen gouden regel hoe je hieraan kunt ontsnappen, maar het boek geeft heel veel herkenningspunten en handvatten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten