woensdag 25 maart 2015

Verblinding of verbinding?Ik ben nog steeds aan het nadenken over het onderwerp ‘verbinding’ en ik weet dat ik daarover nog mag schrijven. Maar de laatste tijd word ik er bij bepaald dat er eerst nog een ander stukje ligt waar aandacht aan gegeven mag worden. Namelijk: ‘verblinding’.
Zo lang er sprake is van verblinding, kan er geen ruimte komen voor verbinding.

Vanmorgen las ik in het boek De troon van God, van Henk Sikkema: ‘Geestelijke passiviteit en geestelijke slaap is een groot wapen van de tegenstander, wat de geest van mensen bedwelmt’.
Die zin kwam binnen en van daaruit schreef ik het volgende.

Als je je bescherming, je troost, de vervulling van de leegte binnen in je, zoekt in iets of iemand dan bij je Maker, ben je vatbaar voor bedwelming; voor een versluiering van de ogen en oren van je hart. Als ik elke dag wijn drink, mijn vrije momenten vul met Facebook of met computerspelletjes komt er een soort wazigheid in mijn denken. Ik heb dit al meerdere malen ervaren.
Het is niet zo dat ik dan slecht ben of zondig, maar de keus waar ik me mee vul, heeft consequenties voor mijn functioneren. Ik ben vrij om te kiezen wat ik doe en wanneer en met wie en hoe, maar ik ben ook verantwoordelijk.

Als ik in een open en optimale relatie met God, mijn Maker wil leven, als ik echt door Hem wil worden ingezet in zijn werk hier op aarde, dan kan ik bepaalde dingen beter niet doen. Ik vraag God vaak om herkenning en onderscheidingsvermogen. Ik wil me vullen en voeden met dat wat goed is en opbouwend.

De andere kant is er ook.
Als ik teveel wil doen en niet goed voor mezelf zorg door me geen rust te gunnen en geen dingen te doen waar ik mijn hoofd even leeg mee kan maken en nieuwe energie kan opladen, ook dan leef ik niet optimaal het leven zoals het voor mij bedoeld was. Ik kan beter drie dingen goed doen dan zes dingen half.

Als ik weet dat ik rommel heb toegelaten in mijn leven, als ik verzuim om schoon schip te maken, zodat ik weer in vrijheid kan leven, ervaar ik dat ik niet in een optimale en open relatie met mijn Schepper sta. Dat geldt ook voor leugens in mijn denken, overtuigingen die niet overeenstemmen met Gods gedachten, voor onzuivere motieven, oneerlijkheid en liefdeloosheid.

Conclusie: als ik in een open verbinding wil komen met God (en indirect dan ook met de ander en mezelf) dan is het handig om eerst aan God te vragen: ‘Zijn er nog dingen waarin ik verblind ben of bedwelmd of wat als een binding of betovering in mijn leven werkt?
Wilt U dat openbaren en wilt U me helpen om weer helder en wakker en waakzaam te kunnen zijn?’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten