dinsdag 10 december 2013

Terug van weggeweest

Het was vast niet toevallig dat ik het boek van Bart Repko in handen kreeg (Terug van weggeweest), net nadat iemand me geadviseerd had dat eens te lezen. De ondertitel van het boek is Van Rome naar Jeruzalem.

Het boek gaat over Israël en het heeft me diep geraakt.

Nu denk ik dat God daar echt iets mee wil duidelijk maken, want het is niet de eerste keer dat ik een soort vlam voel als het over Israël gaat. Ik herinner me nog goed mijn eerste Herstelconferentie, waar Peter Tsukahira sprak over de vloedgolf van Gods liefde. In die week waren er drie lezingen van hem over Israël, en elke keer zag ik tijdens zijn verhaal goudstof. Zowel op mijn papieren als in de omgeving: op de stoelen, op de grond, op kleren van mensen... Heel bijzonder, want op zich heb ik niks met goud, maar ik kende ook helemaal het fenomeen niet: 'goudstof als teken van Gods glorieuze aanwezigheid'. Het was voor mij een teken van Gods nabijheid en aanwijzing: hier is iets belangrijks mee!

Dat denk ik ook van dit boek: Het vertelt een belangrijke boodschap.
Voor mij best wel een schok, om te ontdekken wat onrechtvaardig het is dat we de hele context van Jezus herkomst genegeerd hebben. Ja, we zijn als christenen geadopteerd in zijn familie, maar de wortels van Jezus' afkomst liggen toch echt in het Joodse volk. Dan is dat best vreemd en niet logisch dat we daar bijna niks van terug vinden in de christelijke kerken...

Het boek geeft me meerdere eye-openers en zet me heel erg aan het nadenken...
Ik wil me hier meer in gaan verdiepen, het is belangrijk.

Wat ik wel minder prettig vind aan het boek, dat is de toon.
Als God me dingen duidelijk maakt die ik mag leren of waarin Hij me corrigeert, dan doet Hij dat altijd mild en liefdevol. Die toon vind ik niet terug in dit boek. Dat is dan weer jammer, want dan moet ik denken aan 1 Korinthe 13: Al zou ik alle wijsheid en kennis hebben en de juiste theologie, maar ik had de liefde niet...

Ergens zou er toch een juiste balans te vinden moeten zijn..
Wijs de weg maar Vader, in WAARHEID & LIEFDE!!

2 opmerkingen:

  1. In onze kerk wordt het volk Israël zeker niet vergeten, is inderdaad belangrijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit boek staat al langere tijd op m'n verlanglijstje :) Fijn om te lezen dat het je zo geraakt heeft! Ik heb de titel (en andere van Bart Repko) gekregen van mensen die bij hem geweest zijn en daar geraakt zijn door het proclameren van Gods woord op de muur en vervolgens die boeken zijn gaan lezen. Shalom voor Israël!

    BeantwoordenVerwijderen