woensdag 30 oktober 2013

Keukenbezigheden


Volgende week is het weer dankdag. We danken God voor de oogst.
Nu zijn er heel wat meer redenen voor dankbaarheid te noemen, maar qua oogst van het land: ja, ik ben enorm dankbaar!

Het is elk jaar weer enorm genieten van wat er groeit in eigen tuin en wat je ermee kunt doen. Daarnaast is het ook steeds weer een leuke uitdaging om dingen uit te wisselen. Heb jij appels over? Ik druiven. Heb jij bramenjam gemaakt? Ik pruimenjam, zullen we wat ruilen?

Vorige week reed ik in Drenthe en kwam langs een boerderij waar een kruiwagen voor stond vol met appels. Een briefje erbij nodigde uit om ze gratis mee te nemen, heel geschikt voor appelmoes en appeltaart. Plastic tasjes hingen aan het handvat van de kruiwagen. Zó super, dat mensen de moeite nemen om dit zo aan te bieden ipv dat de vruchten onder de boom liggen te verrotten!

Wij hadden dit jaar weer bramen, jostas, walnoten en zoete appeltjes. Daarnaast groeide er in mijn moestuinbadkuip kruiden zoals peterselie, maggie, tijm, maar ook aardbeiden, tomaten en krulsla. Ik had een paar rijtjes stenen opgestapeld en daartussen bemeste tuingrond gestort, en dat was een prima plek voor twee courgetteplanten waar we heerlijk van genoten hebben.In navolging van Teunie heb ik zelf bouillon gemaakt door allerlei kruiden en groentes te drogen en toen het allemaal echt knisperdroog was heb ik het gemalen met zeezout. Het rook alleen al heerlijk op de (warmste) slaapkamer waar ik het uitgespreid had. Als basis voor soep is mijn bouillon niet perfect, dan mist er toch nog iets, maar als extra smaakmaker in allerlei warme gerechten is hij geweldig!

Ik heb inmiddels ook weer een flinke voorraad sap gemaakt van zowel appels als ook druiven. De druivensap is erg krachtig van smaak, dus ik vermeng hem vaak met Spa rood of met water. Misschien kan ik er ook nog iets anders van maken zoals gelei..Regelmatig krijg ik een emmertje melk van de boerderij en dan maak ik twee liter yoghurt, met als basis een beginnetje van Griekse yoghurt, en die is toch lekker!

Vandaag kwam mijn bestelling binnen van de Brouwmarkt: een weckketel met toebehoren! Dus dat is een leuke nieuwe uitdaging: ik ga aan de weck! Ik heb vandaag mijn grote voorraadkast maar eens gereorganiseerd, en gesorteerd. Toen mijn kinderen nog thuis woonden keken ze regelmatig alles na op UHD, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik daar niet zo trouw in ben. Het viel mee, ik kwam alleen een pot augurken tegen die goed was tot 2009 en ook in een verloren hoekje een potje jam uit datzelfde jaar.

Vandaag nog eens een grote appel-tutti-frutti-cranberrie-noten-kruimeltaart gemaakt, zodat ik stukken in de diepvries kan bewaren voor later. En dan eerst maar eens aan de studie, kijken wat je allemaal kunt wecken. Naast groente en fruit zag ik al: cake, poffert, jus, brood, Schwarzwalder Kirschtorte…
Wie weet moeten we toch nog maar eens die kelder uitgraven die onder ons huis ligt maar volgestort is met puin..

2 opmerkingen:

  1. Wow, wat leuk allemaal. Wij hebben geen moestuin maar ik ga af en toe naar de pluktuin hier in de buurt. Vlakbij een zorgboerderij. Gezellig blogje hoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hahaha, dat laatste lijkt me een goed idee Hinke! Je komt straks echt opslagruimte te kort :)
    Het lijkt me heerlijk om dit allemaal zo te doen....
    Veel plezier ermee!

    BeantwoordenVerwijderen