Vandaag was het een prachtige dag. Eerst vanmorgen een sprankelende dienst met doop en belijdenis, daarna vanmiddag een warme Welkomdienst en vervolgens had ik een paar mooie ontmoetingen in het Inloophuis.
En nu vanavond lekker op de bank met husbie, en nog een lekker stukje gevulde speculaas.
Hier volgt het recept:
Gevulde roomboterspeculaas (2 stuks!):
375 gram zelfrijzend bakmeel
300 gram boter (kan best wat minder)
150 gram bruine basterdsuiker
20 gram speculaaskruiden
1 el melk
500 gram amandelspijs (ik neem 2 blokken amandelspijs van dr. Oetker)
1 ei voor door de spijs (zie verpakking)
20 blanke amandelen
1 eierdooier
Meel en boter mengen tot fijne kruimelstructuur. Suiker en spec. kruiden erdoor doen en mbv melk tot een bal kneden. In 2en delen en 2 rechthoekige lappen rollen (ongeveer 0,5 cm dik). Ik vul 2 boterkoekvormen met het deeg en spijs ertussen. Ook kan je er gevulde koeken of speculaasstaven van maken. Leg een van de deeglappen op bakpapier op een bakplaat. Verdeel het spijs erover tot ongeveer 1 cm van de rand. De 2e lap erop leggen en en de rand aandrukken. De bovenkant met eierdooier bestrijken en versieren met de blanke amandelen.
Bak de koek op 180 graden in 30 min. gaar. Laat rusten en afkoelen - liefst een paar uur of een halve dag.
En nu vanavond lekker op de bank met husbie, en nog een lekker stukje gevulde speculaas.
Hier volgt het recept:
Gevulde roomboterspeculaas (2 stuks!):
375 gram zelfrijzend bakmeel
300 gram boter (kan best wat minder)
150 gram bruine basterdsuiker
20 gram speculaaskruiden
1 el melk
500 gram amandelspijs (ik neem 2 blokken amandelspijs van dr. Oetker)
1 ei voor door de spijs (zie verpakking)
20 blanke amandelen
1 eierdooier
Meel en boter mengen tot fijne kruimelstructuur. Suiker en spec. kruiden erdoor doen en mbv melk tot een bal kneden. In 2en delen en 2 rechthoekige lappen rollen (ongeveer 0,5 cm dik). Ik vul 2 boterkoekvormen met het deeg en spijs ertussen. Ook kan je er gevulde koeken of speculaasstaven van maken. Leg een van de deeglappen op bakpapier op een bakplaat. Verdeel het spijs erover tot ongeveer 1 cm van de rand. De 2e lap erop leggen en en de rand aandrukken. De bovenkant met eierdooier bestrijken en versieren met de blanke amandelen.
Bak de koek op 180 graden in 30 min. gaar. Laat rusten en afkoelen - liefst een paar uur of een halve dag.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten